Afgelopen maandag was ik bij het regio-overleg van korfbalbestuurders. De meeste voorzitters van de Amsterdamse korfbalverenigingen waren aanwezig. Het was mijn eerste keer en na Corona was dit ook weer de eerste fysieke bijeenkomst. Een leuke en gedreven groep mensen bij elkaar. Ik was wel benieuwd wat er in zo’n overleg aan de orde komt als je weet dat we in 50 jaar van 11.000 Amsterdamse korfballers naar 1.100 zijn gezakt en dat de gemeente intussen geen idee meer heeft over wat korfbal inhoudt in de stad die de wereldhoofdstad van korfbal is geweest . Dat is intussen de regio Dordrecht met PKC en DeetosSnel en nog een aantal clubs.
Net als bij AW.DTV zie je ook op dit niveau van bestuurlijk overleg dat het vooral gaat over operationele zaken en niet over strategische zaken, niet over hoe korfbal in Amsterdam weer zou kunnen groeien. Dat is al lang uit het zicht verdwenen, niet omdat het niet beseft wordt maar omdat de meeste bestuurders druk bezig zijn met het overeind houden van hun club. Dat is een lastige klem; alle tijd moeten steken in branden blussen zodat je niet toekomt aan brandpreventie, dat is een negatieve spiraal die er toe leidt dat steeds meer Amsterdamse clubs afglijden en verdwijnen. Op onze ledenvergadering gaat het bestuur voorstellen doen om uit onze klem te komen. Dat zal niet van de een op de andere dag gebeuren maar stapje voor stapje. Dat moet mensen voldoende perspectief geven om in te stappen en wat voor de club te gaan doen. De voortekenen zijn positief.

We zijn bijna aan het einde van het seizoen, de wedstrijden zijn gespeeld en de zomeractiviteiten kondigen zich aan. Zondag met de jeugd naar het klimbos in Almere, op vrijdagavond 1 juli koppelschieten op ZBE en van 15 juli tot 18 juli zomerkamp in Otterlo op de Veluwe. Volgend seizoen willen we ook KorfbalFit nieuw leven inblazen; de kinderen komen wel naar het veld maar nu ook nog iets bieden voor de ouders en andere volwassenen op het eiland.

Even naar de andere regioverenigingen en hun veldprestaties; Blauw-Wit handhaafde zich wel in de Ereklasse, Rohda degradeerde uit de hoofdklasse, KVA werd 2e in de overgangsklasse, Swift handhaafde zich in de 1e klasse, Sporting West werd kampioen in de 3e klasse, VZOD en DKV Victoria blijven in de 3e klasse. Triaz degradeerde uit de 4e klasse waar Vlug en Vaardig en Oranje Nassau zich konden handhaven. Argus uit Weesp, pas sinds kort onderdeel van de regio, speelt breedtekorfbal.
De korfbalregio Amsterdam is groter dan de gemeente Amsterdam. KVA is de grootste vereniging met zo’n 200 spelende leden, Blauw-Wit heeft er 160 en Sporting West 130. De kleinste zijn Argus en Triaz, de fusieverenging met o.a. het roemruchte LUTO, met ieder ongeveer 40 spelende leden. AW.DTV groeit en begint weer de 100 van Rohda te naderen.

Hans