Tja, daar zitten we dan rond de kerstboom. Weer is alles platgelegd. Het heeft even geduurd voordat ik me weer bij elkaar geraapt had. Het kwam niet als een verrassing maar mijn gevoel van optimisme of misschien ontwijkend gedrag had de overhand en duwde rationeel denken op de achtergrond.
Zoals al eerder gesteld, dat virus en al zijn nazaten zijn computerprogrammaatjes en zijn er op uit om zich exponentieel te vermenigvuldigen. Naarmate wij met meer en dichter bij elkaar kruipen geeft dat het virus meer mogelijkheden voor vermenigvuldiging. En, zoals dat gaat in de evolutie, die vermenigvuldiging gaat nog al eens gepaard met een foutje. Bij dat in elkaar zetten van zo’n virus wordt er wel eens in de snelheid iets achterstevoren gemonteerd of zo. Want ze zitten op een schema van een paar honderdmiljard per dag. Ga er maar aan staan. In de meeste gevallen komt dat nieuwe exemplaar niet op gang maar in sommige gevallen ontstaat lukraak een nieuwe variant, per ongeluk een verbeterde versie zoals de Omikron-variant. En dan gaat het weer snel om heel veel. Mensen zijn kweekbakjes voor dat virus en de hele wereld probeert mensen uit elkaar te houden waardoor de besmettingscijfers dalen, de kans op nieuwe varianten kleiner wordt. Men probeert mensen weerbaarder te maken door vaccinatie. Elk land heeft daar zijn eigen methoden voor en tot nu toe is het geen enkel land gelukt om het echt te beheersen. Misschien Nieuw Zeeland, ver weg op een paar eilanden.
We kunnen kritisch zijn op de aanpak in Nederland, die is grillig met nogal wat uitschieters in hoop en daarna weer in ellende maar in grote lijnen lijkt de gekozen methode niet uit te maken. We moeten het uitzitten en er mee leren leven. Misschien wordt het langzaam aan, als we allemaal weerbaarder worden door vaccinatie of als we een besmetting overleefd hebben, een van de beter hanteerbare griepsoorten.

Korfbal
Daar valt niet zoveel over te melden. Hier en daar een wedstrijdje en niet eens voor de bühne of eigenlijk spreekwoordelijk weer wel en wat trainingen met de hoop op beter. Intussen is zojuist een harde lockdown opgelegd om de Omikron-variant voor te zijn. De wedstrijden tegen HKC –Hardinxveld zijn onze laatste activiteiten voor de komende weken. Om niet dezelfde gevolgen voor de competitie te hebben als vorig jaar heeft het KNKV al eerder aangegeven dat het voor het wedstrijdkorfbal met een alternatieve opzet van de zaalcompetitie komt, die uitgespeeld kan worden en die begint op de eerst mogelijke startdatum. Deze competitie is volgens een hybride model met combinaties van poules met zes en vier ploegen, eventueel in combinatie met kruiswedstrijden. Voor aanvang van de nieuwe alternatieve competitie komt het KNKV met een nadere uitwerking van de promotie/degradatieregeling. Breedtekorfbal ligt nu ook helemaal plat.
We gaan ons a.s. dinsdag in het bestuur beraden op wat we kunnen doen om de vereniging enigszins in beweging te houden.

Korfbal Amsterdam
Er gebeurt niet veel real time en dan voorlopig maar meer artikelen scannen. Dit keer als eerste het verslag van de zaalfinale van 81, het seizoen waar AW met grote overmacht kampioen werd maar in de finale in Amsterdam tegen titelverdediger Deetos niet echt op gang kwam tot het laatste stukje van de wedstrijd en er na een verlenging toch als winnaar uitkwam.
Als tweede een interview van september 1982 met Peter Haverbus die op 20 jarige leeftijd de junioren 1 ging trainen die ook toen in de hoofdklasse speelden. Als derde een verslag van de veldcompetitie aan het einde van de eerste veldhelft in 1982 maar daar gaat het vooral om de plaatjes. Dat jaar wist AW zich op het veld te handhaven ten koste van Luto en DTV degradeerde naar de 1e klasse. Rohda werd landkampioen veld.

Hans