Korfbal
Kasper maakte het eerste doelpunt op ZBE in de midweekwedstrijd vrijdagavond tegen Tempo. Het werd 26-16 o.l.v. scheids Julian en met deze overwinning hadden we onze eerste kampioen. Voor de wedstrijd hielden we een korte openingsceremonie op de middenstip met bubbellimonade en champagne waarbij het voor de spelers kennelijk niet uitmaakte wat in welke glas zat. Dat is midweek. Heldere maan, windstil, scherpe veldverlichting; idyllisch plaatje. Joy keek mee.
Verder twee weekenden met een magere oogst. Het tweede verloor bij DSC 2 met 19-16 en bij PKC 3 met 19-15 en staat nu op de onderste plaats. Komend weekend tegen SKF 2 thuis is het alle hens aan dek. De A1 verloor van Dalto met 16-13. Ging heel lang gelijk op maar een zware blessure van een Dalto-speler met de daaropvolgende 20 minuten staking van de wedstrijd bracht ons meer uit het ritme dan Dalto. Het lijkt aan de onderkant tussen AVO, Tempo en AW.DTV te gaan. Afgelopen zaterdag verloor de A1 met 20-13 bij DOS ’46.
De A2 redde het dinsdag niet tegen DKV Victoria (16-6) en zaterdag werd de wedstrijd eruit gehaald vanwege  teveel blessures, de B1 ging onderuit tegen De Vinken B2 (9-8) en op ZBE tegen Luno (3-11). En de E1 verloor met 12-5 van het boven aanstaande KVA. Maar kijk, daar is nou een steile leercurve te zien want de E1 won de strafworpen en thuis verloor het team nog met 0-26. Daarbij wist de E1 haar totaal aantal gescoorde doelpunten te verdubbelen. En ja, hoor afgelopen zaterdag tegen Rapid E1 werd op ZBE zelfs het eerste punt gehaald (6-6).
De aanloop naar de zaalcompetitie is begonnen. Het eerste speelde zijn eerste oefenpartij tegen Blauw Wit, het derde heeft intussen de eerste zaaltraining achter de rug en er wordt al een aantal weken in de zaal getraind.  De laatste competitiewedstrijd in de zaal…dat was maart 2020.

Openingsfeest ZBE
Als jullie dit lezen dan hebben we het feest achter de rug. Zaterdag was een geslaagde dag met demonstraties van veel sporten. Het gaf een aardig overzicht van wat onze concurrenten te bieden hebben. De kantine zag er stralend uit met een mooi aangeklede VIP-tent maar die werd uiteindelijk niet echt gebruikt. De wethouder Simone Kukenheim speechte en was meteen weer weg. Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter bleef wel en het werd daarom een mooie gelegenheid om met hem en de ambtenaren te praten. Wij hebben laten zien wat wij op het eiland kunnen betekenen.  Wij hebben er vooral keihard aan gewerkt om de club en de kantine in de picture te krijgen. Een compliment aan al die mensen die zich daarvoor ingespannen hebben en ervoor gezorgd hebben dat een feestje dat eigenlijk niet ons feestje was toch ons feestje is geworden.

Zichtbaarheid en kleding
Intussen is de trainingsstaf gestoken in nette rode jacks met ons logo erop. Op het veld op ZBE is dan ook vanaf de balkons te zien wie welke rol heeft. Ook de teammanagers krijgen daarnaast iets moois aangemeten voor in de zaal.

Kennismakingstraining
Langzaam verandert het woordje “gaan” in “zijn” in de zin “we gaan verhuizen naar ZBE”. De Jeuco is al druk bezig met werving. Dinsdag 16 uur wordt een kennismakingstraining georganiseerd in de kleine zaal van de sporthal. Die zaal met veel ramen aan de straat. Intussen is er een begin gemaakt om naast de trainers van onze jeugdteams mensen te hebben speciaal voor de opvang en begeleiding van nieuwe jeugd. Kennismaken, de sport onder de knie krijgen in groepjes waarbij het verschil tussen kinderen niet te groot moet zijn en daarna wedstrijden spelen. We zijn ons aan het inrichten op groei en dat is weer een stap verder dan er alleen over praten.

Korfbal Amsterdam
Grijs worden is een natuurverschijnsel. Vergrijzing daarentegen is meer dan een natuurverschijnsel. Ook demografie speelt een rol. Als er steeds minder kinderen in de stad wonen dan gaat de gemiddelde leeftijd omhoog. Vergrijzing speelde zich vroeger af in buurten, tegenwoordig in regio’s en over een jaar of 20 misschien wel in heel het land. Veel mensen trekken naar de stad, hoewel het gelet op de woningmarkt behoorlijk aan het verminderen is, maar de randen van het land hebben er last van.

Ik heb er al eerder over geschreven; de impact op korfbal in de steden was groot toen veel middeninkomens en startende gezinnen in de jaren 80 en 90 de stad uit gingen. Door succesvolle investeringen in woningbouw, voorzieningen en OV vanaf de jaren 90 is dat tij wel gekeerd. Steden groeien al weer een tijdje maar dat wil niet automatisch zeggen dat korfbal ook weer groeit. Juist in de stad is de concurrentie van vrijetijdsaanbod groot, dat hebben we zaterdag op ZBE gezien, is de bevolking zeer divers en zijn we niet goed in staat om korfbal een goede positie te geven. Veel verenigingen zitten ook op ongunstige locaties. Bij elke vereniging is de analyse maatwerk en de oplossing een samenspel van locatie, ambitie, toevallige combinatie van mensen en kwaliteit van de betreffende gemeente. Gaat het om verhuizen, een betere samenwerking, een combi zoeken met een sporthal of een fusie of een mix van alles?
Nu ik elke week die NK’s lees valt me op dat vergrijzing en de krimp van een korfbalvereniging meestal gezien werd als een natuurverschijnsel. Zo werd er in de jaren 80 over geschreven. Het overkomt je en daarmee uit. Nou mooi niet dus. Veel kun je beïnvloeden. ZBE is de best denkbare plek voor ons in Amsterdam en de positie van veld, kantine en hal geeft kansen op groei. Maar ZBE is niet hetzelfde als de Rivierenbuurt van 60 jaar geleden. Strategische gezien klopt het allemaal wat we doen; we vergroten ons perspectief enorm maar ik ben net zo nieuwsgierig als iedereen hoe korfbal gaat aanslaan en hoe we AW.DTV kunnen ontwikkelen om maximaal gebruik te maken van de plek en de combi van mensen die we in huis hebben. We hebben twee belangrijke sterke punten; we zijn goed in onze sport en we zijn in staat om een leuk nevenactiviteitenprogramma te draaien. Dat laatste zou wel eens een belangrijke troef kunnen zijn als je het verschil wilt maken bedacht ik me na zaterdag.

In de scan een stukje uit 1988 over de Amsterdamse Korfbalbond (AKB) die in 1913 opgericht werd. Dick Rijswijk, de voorzitter bij het 75 jarig bestaan van de AKB omschrijft precies de demografische situatie van dat moment en geeft een toekomstbeeld dat uitgekomen is. Maar ook dit stuk wekt de indruk van een natuurverschijnsel dat je overkomt.

Hans