Korfbal
En daar is ie dan, het eerste punt van het eerste. Uit bij KZ werd het 16-16. Het hadden er misschien twee kunnen zijn, maar ook nul. Belangrijkste is dat we niet kansloos zijn en dat het een mooie opsteker is voor de zaal. Nu volop de voorbereiding voor de zaal. Het tweede wist niet te winnen van Fiks 2 (13-15). Jammer, maar zo kan het gaan. Een jong team met jonge trainer/coaches, spelend op hoog niveau, die de ruimte nodig hebben om samen te groeien zonder dat iedereen erop duikt als het een keer niet lukt. Blijf terughoudend, ook aan de keukentafel.  Intussen zijn al meer punten binnengehaald dan vorig (corona) seizoen. Komende zaterdag uit naar DSC 2. Wordt aanpoten. Het derde is voor de zaal vrijwel rond. Er lopen kennelijk nog steeds mensen rond die eigenlijk graag weer komen korfballen maar een duwtje nodig hebben. De kunst is om ze te vinden en het duwtje te geven. Dat is Koos gelukt. Nog even een laatste duwtje.

En dan de A1. Net bekomen van de belangrijke winstpartij tegen Tempo en dan meteen doorpakken en thuis winnen van LDODK met 16-15. Leuk te zien hoe iedereen met de week groeit, niet alleen technisch maar vooral mentaal. Zaterdag naar het slecht gestarte Dalto en dat is een fikse opgave, maar die 4 punten zijn binnen. De A2 verloor van het bovenin meedraaiende Furore met 3-8. We zijn nog steeds puntloos maar wie weet lukt het tegen DKV Victoria. Bram uit de A1 werd op het laatste moment ingevlogen om de wedstrijd te fluiten en deed dat goed. De B1 won met 9-6 van Swift B1 en het onderling resultaat is goed dus een tweede plaats is haalbaar. De D1 verloor wat verrassend van Roda D1 met 6-5 en dat is jammer. De E1 kon net geen punten pakken tegen Badhoevedorp en verloor met 4-2 maar we gaan een keer winnen.

Scheidsrechters bedankt voor jullie inspanningen
Vorige week was het de week van de scheidsrechter. Afgelopen seizoen werd de scheidsrechter-commissie door Jeanine en Sandra omgedoopt in arbitragecommissie. Klinkt een stuk strenger maar ook minder zwaar want aan het woord scheidsrechter hangt meteen het gevoel van sleuren, vragen, boetes en punten in mindering. We leverden structureel te weinig scheidsrechters en moesten betalen.  De arbitragecommissie heeft slim bedacht dat het ook gaat om informatievoorziening aan de eigen groep scheidsrechters; hoeveel wedstrijden zijn er te fluiten de komende weken, hoe gaan we die verdelen en waar schuurt het? Dat werkt, want nu kunnen de scheidsrechters overzien wat er te doen valt. Het kleine groepje dat we hebben moet soms twee keer per week aan de bak en je komt weer de “usual suspects” tegen, de mensen die meerdere dingen in de club trekken maar we lijken het aardig rond te krijgen. Dat is de korte termijn. Intussen wordt gewerkt aan de groei van het groepje, dat is middellange termijn. Maar er is meer. We hebben langs de lijn bij AW.DTV een kritische houding, eerst naar scheidsrechters en vervolgens komt de rest aan de beurt, zie ook het tweede. Dat is bij scheidsrechters bekend. Sommigen kunnen er mee omgaan en moeten er om lachen, anderen niet. Maar als wij graag willen dat mensen voor ons gaan fluiten en die zien waar ze dan in stappen dan gaat dat niet werken. Een positieve houding naar de scheidsrechters wel.

Openingsfeest 16 en 17 oktober
Afgelopen woensdag voor het eerst overleg met de gemeente over alle zaken die ons aangaan en waar een beroep op ons gedaan wordt. Zaterdag rond 14.30 uur lijkt het hoogtepunt te zijn. We zijn druk bezig een paar jeugdwedstrijden te verplaatsen van De Drieburg, de Kangoeroes treden op rond half 3, we hebben een springkussen en we bemensen een stand met info over de club en de kantine. Voor onze deur wordt een evenemententent gebouwd voor de Vips van het gemeentefeestje. Wij cateren. Die twee dagen zijn er veel mensen nodig, in de keuken, achter de bar, als coronachecker, als host/hostess om geïnteresseerden te ontvangen en van informatie te voorzien, bij het springkussen, bij de wedstrijden en in de stand. We gaan dit nog even organiseren zodat de juiste mensen op de juiste plek landen.

Vanaf 2023-2024 de Promoleague
Vorige week vrijdagavond vond op Papendal een overleg plaats over de topkorfbalcompetitie voor bestuurders. Het KNKV heeft een samenhangend voorstel voor een nieuwe inrichting van de hoogste klassen in het veld en de zaal. Dat samenhangende zit hem er in dat er voor veel problemen die nu spelen in het hele jaar oplossingen bedacht zijn en dat het spectaculairder in de zaal wordt en aantrekkelijker in het veld. Onderzoek door NOC-NSF, ervaringen bij andere bonden, adviezen van experts en reacties van verenigingen hebben de basis gelegd voor de denkrichting. Men stelt voor om de korfballeague op minimaal 12 teams te houden, daaronder een Promoleague in te stellen van 10 teams en dan de huidige opbouw met 2 hoofdklassen en 4 overgangsklassen. Gesteld wordt dat een grote league van 12 teams een solide middenmoot geeft die het de top moeilijk kan maken en dat een steile piramide  in de competitieladder tot spannendere competities leidt. Dat gecombineerd met aanzienlijk meer play-offs en play-downs moet leiden tot meer sensatie. In de veldcompetitie is het idee dat  alle teams evenveel wedstrijden gaan spelen en dat er geen onevenwichtigheid meer is bij teams die veld of zaal op het hoogste niveau spelen en daardoor in een achterstand zitten ten opzichte van de andere teams en dat die onevenwichtigheid ook bij hun tweede teams opgelost zijn. Het veld heeft waarde voor ledenbinding en zichtbaarheid in de buurt. Op het hoogste niveau komen 8 poules van 4 teams die een regionale indeling krijgen. Dus bij ons zou dat kunnen zijn AW.DTV, KZ, Groen Geel en Blauw Wit. Ze spelen 6 wedstrijden en de hoogste helft gaat na de winter strijden voor het kampioenschap en de onderste helft gaat strijden tegen degradatie. Een kortere veldcompetitie maar wel met meer toeschouwers. Bij een dergelijke indeling ontstaat meer ruimte voor de nationale teams en voor talentontwikkeling. Dit wordt gezien als denkrichting en in de komende weken vindt besluitvorming plaats. Om naar 2023-2024 te groeien komt er ook een ingrijpende promotie-degradatieregeling. Kom ik nog op terug.

Korfbal Amsterdam
Hebben jullie Jet Hendriks gezien in het programma “Wat verdien je”. Ze vertelde daar wat ze als international verdient aan korfbal. Toen ik er naar zat te luisteren herinnerde ik me een voorval van lang geleden. Jaren 70 toen het nog niet zo over geld ging omdat het er gewoon niet was. Ik kon alle NK’s gaan nazoeken maar Jan Niebeek en Erwin Woudstra die ik afgelopen vrijdag in Papendal sprak, wisten me naar de NK’s van 1974 te leiden. Drie Archipelspelers waren benaderd door Luto om van club te wisselen. En dat ging niet voor niets. Er bleek zelfs een videospeler aangeboden te zijn. Tjonge. Maar ja, dat was wel een andere tijd en videospelers waren top of the bill. Het gerucht gaat dat gesprekken hierover opgenomen zijn met een bandrecorder (wat was dat ook al weer?) die onder een tafel geplakt zat. Smoking gun. Maar wie doet zoiets nou? Ik bedoel die bandrecorder onder een tafel plakken. Lees verder in de scan want ik heb het NK met de uitspraak gevonden: 8 juni 1974. Overigens had de Winschoter Courant de primeur. Dat ging alleen mis bij het samenstellen van het artikel; slachtvee en mestkalveren waren toch belangrijker.

Hans