Ledenvergadering op woensdag 22 september op ZBE
Komt allen. Het wordt een mooie vergadering en natuurlijk hebben we komend seizoen flink wat uitdagingen maar zoals vorige week al gemeld hebben we een kansrijk perspectief als club en als bestuur voelen we dat echt. Dat gevoel delen we graag met jullie.

Zaterdag volop aan de bak
De afgelopen weken werd de schade van anderhalf jaar corona langzaam duidelijk. Een aantal spelers is gestopt waarvan de meeste dat veel te laat aangegeven hebben, en een meer dan gemiddeld aantal is geblesseerd. Zowel bij de senioren als bij de jeugd hakt het er in. De wedstrijdsecretariaten moeten behoorlijk improviseren.
Het eerste gevolg was al de terugtrekking van het derde, het tweede gevolg was dat het eerste niet op volle sterkte kon spelen tegen PKC en een flinke zeperd kreeg. Een nederlaag was wel ingecalculeerd maar 30-9 deed pijn. En ook dat KZ tegen TOP Arnemuiden niet deed wat je van zo’n team mag verwachten.  Het gaf TOP, de belangrijkste tegenstander voor ons, de punten cadeau.
Zaterdag het eerste volledige programma. Ook het tweede gaat een zware competitie tegemoet. De midweek gaat lekker ballen. Ook de A1 kampt met blessures en zit in een zelfde positie als het eerste. De A2 is met kunst- en vliegwerk compleet gekregen. Zij moet zich staande kunnen houden in de 2e klasse en de wedstrijd van de A3 proberen we te verplaatsen. Bij de B1 is het ook krap maar ook hier moet de 2e klasse te doen zijn. De D1 is compleet en gaat gewoon verder waar ze vorig seizoen stopte; leuk korfbal laten zien, veel leren en nog beter worden. Voor de E1 geldt hetzelfde, team is compleet en kan lekker aan de slag. Ook de 10 a 12 kangoeroes komen weer in het veld. Dat zal vanaf 18 september gebeuren. Kaartjes zijn alleen nog te krijgen op de zwarte markt.

Wat is er nodig? Voorlopig even veel veerkracht en duimen dat er niet nog meer blessures ontstaan. Wat we terugkrijgen van de Amsterdamse verenigingen is dat het overal speelt. We zijn niet de enige. Gelukkig druppelen er over de hele linie ook weer nieuwe leden binnen en dat verlicht de druk een klein beetje.

Zeeburgereiland
En dan moet je ook even zoeken naar leuke dingen; het kunstgrasveld is klaar en ziet er schitterend uit midden tussen al die moderne architectuur. De laatste hand wordt gelegd aan de tribunes en de groenaanplant. De sporthal begint wel steeds meer de uitstraling te krijgen van een wasmachinedoos en heeft wat opfleuring nodig tussen al die pracht en praal. Ik dacht aan groene gevels met bloemen, vogels en insecten of laserverlichting in onze kleuren of geprojecteerde beelden van de korfbalwedstrijd die buiten of in de hal gespeeld wordt. Het terras voor de kantine mag ook vorm gaan krijgen.  Ik verwacht dat in Amsterdam net als in andere steden discussie gaat komen over veel te veel verharding en veel te weinig groen in de straat. Dat is een groeiend probleem vanwege oplopende temperaturen. Groen dempt dat en open grond helpt intussen ook bij het opslaan van regenwater dat in steeds grotere pieken naar beneden komt. In Utrecht zijn ze aan het ingrijpen, zelfs in gebieden waar de straten er pas een paar jaar liggen.  Maar laten we eerst proberen de openstaande punten met de gemeente Amsterdam in te vullen. Dat kost al veel moeite. Even geen nieuwe dingen.

Opening sportpark en sporthal ZBE
Die staat nu gepland in het weekend van 16/17 oktober. Wethouders komen openen en willen vrolijke en dankbare mensen zien want de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 is gestart . Het is eigenlijk niet ons feestje want we spelen er niet vanwege de vertraging. Maar we hebben besloten ons in te spannen om dat feestje tot een succes te maken. We hebben tegelijkertijd een speelweekend op de Drieburg en gaan proberen om de wedstrijden en de kangoeroes van die zaterdag naar Zeeburgereiland te krijgen. Daar zal de gemeente ook zijn best voor moeten doen, bijvoorbeeld als het gaat om het tijdig ter beschikking krijgen van een ingerichte materiaalberging. De bedoeling is dat  de kantine op beide dagen open is, dat wij op zaterdag daar wedstrijden spelen en informatie geven. Voor de zondag moeten we nog uitzoeken wat we kunnen doen. De gemeente zou graag willen dat we samen met de bewoners wat korfbaldingen gaan doen.

Korfbal Amsterdam
Vanwege technische problemen met de scanner zijn er deze week geen plaatjes uit oude NK’s.

Ik had een paar leuke scans in gedachten uit het seizoen 70-71. Dus al weer 50 jaar geleden. Het Amsterdamse korfbal staat nog als een huis en dat zal in de jaren 70 zo blijven. Westerkwartier wordt kampioen in de zaal na de finalewinst van 7-6 tegen Archipel maar de jaren daarop zakt de club langzaam weg. Intussen komt Allen Weerbaar op en zal in de top verschijnen. Kampioen in de 1e klasse veld na een nek aan nek race met Groen Geel. De junioren van Allen Weerbaar worden 2e van Nederland achter DOS’46 waarvan ze wel met 3-2 wisten te winnen. Dat jaar wordt Luto veldkampioen na de winst van 4-2 op Rohda.

Hans