Derde teruggetrokken uit 1e helft veld
Eind vorig seizoen dachten we een grote stap gezet te hebben met het aantrekken van Cor Loef als trainer/coach voor het derde. Zo, dat was rond, even genieten. Maar we hebben te snel achterover geleund. We wisten dat het krap zou worden maar we leken voldoende spelers van voldoende niveau te hebben. In de afgelopen weken groeide het aantal blessures in de selectie, het beetje speelruimte raakte op en sloeg het om in een tekort. Terwijl het zo belangrijk is dat we een aantrekkelijk derde opbouwen moeten we nu toch een stapje terug doen want een 1e helft veld spelen met elke week veel invallers en geen complete training is ook niet goed voor de motivatie. Dit is ook voor Cor teleurstellend. We verwachten dat het in de zaal wel lukt. We hebben afspraken gemaakt met de  spelers van het derde, de TC zit er scherp op en we zijn blij dat Cor de komende weken de begeleiding van de A1 gaat ondersteunen. We gaan er alles aan doen om een mooie start in de zaal te maken.

Voorbereiding
Die loopt nu volop voor alle teams en als dit stukje verschijnt dan heeft het eerste met de nodige invallers haar 1e wedstrijd tegen kampioenskandidaat PKC erop zitten. Dat zal geen makkie geweest zijn. De oefenwedstrijden tegen KZ en Blauw-Wit gingen ruim verloren. Maar op het jubileumtoernooi van ROHDA pakten we toch mooi de 1e plaats. Daar leek het er in eerste instantie niet meteen op. Want net als het tweede begon het eerste stroef met een 3-0 achterstand tegen een gretig ROHDA. Het klassenverschil was toch duidelijk met een 9-4 overwinning. Tegen Blauw-Wit werd met een golden goal van Jim met 9-8 gewonnen en de eerste plaats behaald. Leuke opsteker.
We starten voor het 5e jaar in de Ereklasse. De eerste twee seizoenen was de focus goed; de wedstrijden die minimaal gewonnen moesten worden, werden gewonnen. Het 3e seizoen redde Corona ons van degradatie en in het 4e seizoen hadden we Deetos nog onder ons toen Corona weer roet in het eten gooide. De indeling dit seizoen is pittig. Dat geldt overigens ook voor het tweede en de A1. Laten we maar eens kijken of het zonder Corona gaat lukken.

Accommodatie
Elke actie van de gemeente die beweging moet geven in de lijst uitstaande punten, levert drie standaardantwoorden op: een antwoord onder voorbehoud of “dat hebben we intern uitgezet” of “onze intentie is…”. Daar valt moeilijk op te bouwen. We zijn nu even uit het gebruikersoverleg ZBE gestapt en stappen weer in als de gemeente wat concreets kan melden. Soms denk ik weleens dat er niets achter zit en dat we alles dromen. Ik had mijn telefoon laten liggen op de bar in de kantine op ZBE en moest via het algemeen nummer proberen de beheerder te bereiken. Dat was moeilijk omdat de sporthal Zeeburgereiland niet bekend was bij de gemeente. Toch een droom dus.

Perspectief
En ondanks dat blijven we er in geloven. Het perspectief voor AW.DTV is goed. De kantine heeft nu al uitstraling. De exploitatiecommissie heeft mooi werk afgeleverd. Maatschappelijke partijen reageren enthousiast op deze plek. Dat is belangrijk want de gemeente geeft ook geen duidelijkheid over een definitieve huurovereenkomst. We moeten een begrip worden op het eiland, bondgenoten verzamelen, onmisbaar worden en zo een acceptabele deal binnen halen. Nu we er gewoon zitten moeten we de tijd in ons voordeel laten werken en zo de gemeente in beweging krijgen. We zijn nou eenmaal geen projectontwikkelaar met veel geld waarvoor de gemeente uit eigen beweging op gang komt en daarom moeten we onze hefboom uit zachtere dingen samenstellen om te laten zien dat we invulling geven aan haar sociaal maatschappelijk beleid. Vroeg of laat spelen we daar op het veld en kan iedereen zien hoe leuk korfbal is. Binnenkort gaan we op twee scholen aan de slag met trainingen. Terwijl we hard werken om de boel wekelijks op de rails te houden breiden we onze horizon uit van het wekelijks branden blussen naar 10 jaar. De dingen die we nu ondernemen beïnvloeden in hoge mate hoe de club er dan uitziet.

Korfbal Amsterdam
Het lijkt een onuitputtelijke bron die mooie Amsterdamse korfbalgeschiedenis. Ik pak een kop koffie, trek een jaargang uit de kast en begin te bladeren. Dat is een ritueel intussen. Ik had nu 1974-1975 te pakken. DTV werd dat seizoen zowel in de 1e klasse zaal als veld kampioen en AW speelde als debutant in de zaalhoofdklasse en promoveerde op het veld naar de hoofdklasse. AW werd gezien als gevaarlijke outsider in de zaal. Blauw-Wit en AKC als verrassend finalist van het jaar daarvoor, waren de favorieten. AW bleef tot een wedstrijd of tien bescheiden op een 2e of 3e plaats hangen maar zette in de laatste ronden een eindspurt in, geholpen door Swift dat voor lijfsbehoud knokte en van AKC won. Door een nederlaag met 13-12 tegen Blauw-Wit moest onderling uitgemaakt worden wie er in de zaalfinale tegen het ongeslagen Ons Eibernest zou spelen. Dat werd AW.
Ik speelde in mijn laatste juniorenjaar, allemaal lang haar en een Puch met hoog stuur. Vanuit Nijmegen op naar de Rijnhal in Arnhem. Daar zagen we Arend Orsel een blok maken achter de doorgebroken Ruud Emmerik die een sierlijk doelpunt in zijn hoofd had. Zo’n blok hadden we nog nooit gezien. Ruud ook niet. Dat deden we na en met wisselend succes omdat wij in onze fantasie even lang waren als Arend. AW verloor die finale met 10-8 en AW 2 won de kleine finale met 9-6 van Luto 2. De club stond in één keer in de schijnwerpers.

Hans