Competitiekorfbal dit seizoen?  Ik denk het niet.
Puur vanuit de besmettingen gedacht zou je eigenlijk moeten zeggen dat we alle coronaregels strikt moeten handhaven totdat iedereen gevaccineerd is. Maar de economische en sociale druk wordt groter en groter en dus ook de politieke wil om meer toe te staan. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van het kabinet sta want dit vraagt om Houdini acts waar Houdini zelf verbaasd van zou staan. Dan helpt het ook niet als sommige vaccins bijverschijnselen hebben die meteen breed uitgemeten worden in de media. Zo breed dat ze het zicht belemmeren op het aantal sterfgevallen die het virus veroorzaakt.
Dat vaccineren loopt vertraging op en het aantal twijfelaars groeit. Ben je bang voor de bijverschijnselen zonder dat je tot een risicogroep behoort, dan moet je ook bang zijn om boodschappen te gaan doen op de fiets. Maar je kunt ook niet binnenblijven want de kans op ongevallen in huis is groter. Zo kun je rationeel redeneren maar menselijke angst is niet in grootheden te duiden. Als je als overheid het vaccineren stopt vanwege het risico, moet je dan fietsen, sporten en autorijden ook stoppen? Waarom zou je het ene rationaliseren en het andere niet? Daar worstelt het kabinet ook mee. En welk risico voor de maatschappij vormt de groeiende groep mensen die niet gevaccineerd wil worden?

Neem het openingsplan. Op het eerste gezicht clean en mean voor de oppervlakkige lezer. Rationeel, mooi procesgestuurd. Maar de slagen om de arm vallen pas op als je de routekaart van het KNKV er naast legt en bekijkt hoe die twee leiden tot conclusies. Het openingsplan geeft meer ruimte voor sporten in stap 2 vanaf 11 mei; binnen sporten mag weer, terwijl dit in het najaar besmettelijker werd geacht dan buitensport. Onder het kopje “uitbreidingen” staat “buiten sporten”. In de uitleg van de rijksoverheid staat dat het buitensporten gepaard gaat met voorwaarden. Dit lijkt het vroegste moment dat de competitie kan starten. Maat wat zijn die voorwaarden dan? Kunnen ze niet zeggen want dat is afhankelijk van het aantal besmettingen.

Pak je de routekaart van het KNKV erbij dan is bij stap 2 15 mei de eerste mogelijkheid om te starten. Dan wordt het wedstrijdkorfbalprogramma zonder een vrij weekend  uitgespeeld en vindt de laatste ronde van eventuele beslissingswedstrijden plaats in het weekend van 10/11 juli als in het noorden de zomervakantie begint. Laatste kans dus, tenzij de term “alternatief programma” nog betekenis krijgt. Stap 3 van 26 mei die meer vrijheden lijkt te bieden komt te laat om de competitie volgens de routekaart van het KNKV uit te kunnen spelen.
Als stap 2 maar een week vertraagt en de competitie in het pinksterweekend begint dan valt het wedstrijdkorfbal al weg. De ereklasse en het breedtekorfbal kunnen nog starten omdat ze minder ronden te gaan hebben.

Het openingsplan is gemaakt tegen de stroom van stijgende besmettingen in. Vanuit de gezondheidszorg is de weerstand groot. De kans is aanzienlijk dat naarmate we dichter bij de start van het openingsplan komen het weer vertraagd wordt. Dat is het rationele aan het niet-rationele plan; iets concreets op papier zetten om de druk te verminderen maar intussen met kleine lettertjes het concrete onderuit halen. Dan is het eigenlijk al voorbij met de competitie. Maar stel dat het vaccinatietempo echt naar 2,5 miljoen per week gaat zonder hick-ups  dan kunnen we juni nog best wat leuke dingen doen op het veld.

Korfbal Amsterdam
Een artikel van februari 1982 waarin Hans Klein, toenmalig voorzitter van AW en Koos Snel aan het woord komen. Gaat over de verenigingsopbouw. Staan interessante dingen in. Bijvoorbeeld over het Amsterdamse korfbal en de zorgen of het topniveau wel gehandhaafd blijft, maar ook rake woorden van Koos over trainingscoördinatie in de vereniging en de hoe je kennis en ervaring vanuit de selectie bij de jeugd kunt krijgen. Het woord “stencil” moet je even googelen. Kopieerapparaten kwamen rond die tijd net op de markt en waren grote kostbare machines. Er werd daarom nog volop gestencild.

Hans