Het nieuwe jaar is bijna ongemerkt begonnen. Veel minder vuurwerk en geen korfbal. Dat laatste zal er vermoedelijk voorlopig ook niet zijn. Binnen de huidige regels kan er buiten nog getraind worden maar dat is het dan ook. Dinsdag spreek Rutte weer.

Ik wil iedereen alvast een goed 2021 wensen en de hoop uitspreken dat we snel weer volop aan de slag kunnen. A.s. vrijdag (15/1) hebben we een digitale avond met elkaar in een wederom door Frank van Kesteren georganiseerde pubquiz. Op de site is te vinden hoe je je kunt opgeven.  De avond eind 2019 was druk bezocht en het zou leuk zijn als dat nu online ook weer zo is.

Afgelopen december heeft de gemeente het gebiedsplan 2021 voor IJburg en Zeeburgereiland vastgesteld. Dat is afgeleid van de gebiedsagenda 2019-2022 die weer voortkomt uit het programma van het zittende college van B&W van Amsterdam. Dat jullie dat maar weten….
In dat gebiedsplan wordt geconstateerd dat er een tekort is aan voorzieningen op beide eilanden. O.a. voor sport, voor jeugd, en om elkaar te ontmoeten in deze nieuwe buurten. De gemeente gaat er dit jaar mee aan de slag. Laat dit nou juist onze core business zijn.
We zijn al heel lang in overleg met de gemeente over de zeggenschap van de kantine op Zeeburgereiland. We verbinden aan onze verhaal dat we, door actief te zijn op het eiland, veel te bieden hebben op het gebied van, ja hoor, sport, jeugd en ontmoeten. We willen ons daar vestigen maar dan moeten de voorwaarden goed zijn. We zijn in dat taaie proces een heel eind gekomen maar we zijn er nog niet. Komende week hebben we weer een sessie over het ontwerp van het veld en dat is waarschijnlijk de laatste voordat de aanleg start. Het wordt echt heel mooi. We verwachten er wel uit te komen.
Laatste grote punt is de grootte van de materiaalopslag. In het andere gemeentelijke project, de bouw van de sporthal, is geen ruimte meegenomen voor opslag. Gemeenten zijn grote organisaties en soms weet het ene deel niet wat het andere doet. Het veldproject en het bouwproject zijn naast het gebiedsplan ook los van elkaar bedacht. Bij de kantine loopt de voorbereiding voor een collegebesluit en voeden we de ambtenaar die dat schrijft met argumenten. Wij gaan ons de komende weken inspannen om het gebiedsplan van de gemeente gekoppeld te krijgen aan de gemeentelijke besluitvorming over de kantine; door AW.DTV de gelegenheid te geven zich duurzaam te vestigen op Zeeburgereiland organiseer je als gemeente je eigen wind in de rug bij het bereiken van belangrijke doelen in het gebiedsplan.
De gemeente lijkt met een IKEA strategie te werken maar zonder montagehandleiding. Het produceert de onderdelen voor een leefbare buurt maar anderen moeten maar proberen er een passend meubel van te maken door zich door de retoriek van plannen heen te worstelen op zoek naar aanwijzingen. Doet me soms denken aan de tijd dat ik in oude eenden reed die vaak kapot gingen en dan moest je ook zonder handboek proberen de boel te repareren. Dat was wel leuk achteraf.

In de rubriek Korfbal Amsterdam deze keer een artikel uit juni 1978. Het gaat in op de spelerscarrousel die elke keer aan het eind van het seizoen, ook toen al, plaatsvindt en in het bijzonder in Amsterdam. Daar buiten was toen nog niet zoveel J.
De eindstand van de hoofd- en overgangsklasse wordt behandeld. Allen Weerbaar op een derde plaats in de hoofdklasse veld en DTV net op het nippertje in de overgangsklasse gehandhaafd door een gelijkspel tegen het Friese Wordt Kwiek. Daardoor degradeerde LDO ( het huidige LDODK) dat gematst dacht te zijn door buurman Asko (het huidige AVO) door in Assen met 12-6 te winnen maar niet gerekend had op het niet meewerken van directe buur Wordt Kwiek. Over Allen Weerbaar wordt gesteld dat het een typische ploeg is die de indruk maakt veel beter te kunnen dan wat men feitelijk laat zien. Bij vlagen spelen ze weergaloos en onstuitbaar, maar op andere momenten lijkt men totaal ongeïnteresseerd. Interessant.

Hans