Bij de verdeling van de Nederlandse Horecaprijzen 2020 heeft ons clubhuis prijzen binnengesleept als beste sportkantine van Amsterdam en van de provincie. Dat is een grote blijk van waardering voor de kantinecommissie en het zegt iets over het vermogen van de vereniging om mensen te mobiliseren om te stemmen. We zijn dan wel niet de grootste maar we gaan wel voor kwaliteit. En op Zeeburgereiland wordt dat een mooie aanvulling voor de bewoners en sporters.

Het jeugdevenement afgelopen zaterdag gaf een leuke mix te zien met nieuwe kinderen. Er zijn er de afgelopen weken al 8 lid geworden en ik begreep dat er meer op komst is.
Op gepaste afstand waren buiten wel wat gesprekjes mogelijk met ouders. Een opa kwam met kleinzoon en vriendje langs. Hij had vroeger vlak bij de Reggestraat gewoond waar Allen Weerbaar korfbalde. Toen zijn kleinzoon teleurgesteld was over het hockey en niet wilde voetballen moest hij aan Allen Weerbaar denken en zijn ze op de fiets gestapt. Interessant hoe dat werkt want we hebben in de D ook al een paar maanden een nieuw jeugdlid spelen die teleurgesteld was in het voetbal waarvan de moeder bij EKVA in Almere gekorfbald had. Ze waren verhuisd naar Zeeburgereiland en liepen tegen onze zomerse zaterdagochtenden aan bij Haddock.
De nieuwe kinderen zijn ondergebracht bij de bestaande jeugdteams maar dat is wel improviseren nu het sneller gaat dan we dachten. Het is even alle hens aan dek voor de trainers en het organisatietalent van de Jeuco wordt getest. Intussen wordt een nieuw evenement voorbereid. Knap Jeuco!

Afgelopen woensdagavond kwamen we met het bestuur bijeen om het beleidsplan en de visie van de club (nieuwe) handen en voeten te geven: waar gaan wij voor als bestuur, wat is voor ons de stip aan de horizon over 5 jaar ook in relatie tot Zeeburgereiland waar de vereniging misschien achter zou kunnen staan. Vervolgens willen we commissies en leden gaan bevragen. Dat samen, onderbouwd met mensen en middelen moet leiden tot een stevig verhaal in de ledenvergadering medio 2021.
In diezelfde lijn  was er donderdag een webinar over de nieuwe wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Daarin wordt een hoge mate van transparantie vereist bij het besturen van verenigingen met als stok achter de deur een scherpere hoofdelijke aansprakelijkheid voor bestuursleden. Niks mis mee. In de sessie werd een stappenplan gepresenteerd dat, geheel begeleid door de organisatoren, leidt tot een soort certificaat. Daarmee ga je naar de notaris en je hebt het geregeld volgens de wet die medio 2021 van kracht is. Lijkt me leuk voor iemand die een rechtenopleiding volgt en ons wil helpen. Want we hebben een aanjager nodig die ons de komende maanden achter de broek zit en voorbereidingen doet. Het is niet ingewikkeld overigens.

Kantine Zeeburgereiland als stemlokaal op 17 maart? Was een idee dat zomaar opplopte toen op het nieuws kwam dat er door Corona problemen ontstaan omdat er locaties afvallen. We trekken bewoners de kantine in en hangen hem vol met korfbalparafenalia zonder stemgedrag te beïnvloeden. Er is ook hulp nodig voor de bemensing en daar staat een onkostenvergoeding tegenover. We gaan er eerst met de kantinecommissie over praten en dan komen we er mee terug. Zo heeft elk nadeel (corona) zijn voordeel, ook al is het wel erg minimaal en helpt het ons niet om weer te kunnen gaan korfballen en het inspireert trainers niet met het opzetten van hun trainingsstof. Volhouden en doorbijten.

Hans