Het zgn. ‘Hansie-Hansie’ filmpje van TOP (A) coach Arco Goedkoop zal weinigen ontgaan zijn.. Het was zijn reactie na een snoei-harde overtreding van een KCC-speelster die enkel bestraft werd met een strafworp.


Technisch directeur Kees Rodenburg geeft in het Provinciaals Zeeuws Dagblad (dd. 14 feb) zijn reactie hierop:

VLISSINGEN – Kees Rodenburg, de technisch directeur van de korfbalbond KNKV, stelde dinsdag dat het ,,misschien handiger was geweest” als de scheidsrechter zaterdag de zware overtreding van een KCC-speelster op Anita de Ridder van TOP had bestraft met een gele kaart. ,,Dan was die keten van reacties wellicht niet ontstaan. Maar je mag ook van spelers en trainers verwachten dat ze meer zelfbeheersing hebben en zich realiseren hoe moeilijk is om álles juist te beoordelen.”

Bij die nogal stevige hoofdklassewedstrijd vloog halverwege de tweede helft de vlam in de pan. Na die zware charge op De Ridder gaf de arbiter slechts een strafworp aan de Arnemuidenaars. Een kaart liet hij achterwege. Dáár maakte trainer Arco Goedkoop zich zó kwaad over, dat hij zijn jasje uittrok en ‘m op de grond smeet. De scheidsrechter gaf hem vervolgens wél een gele kaart. En toen Goedkoop door bleef praten, kreeg-ie er nog één en kon hij vertrekken. De beelden ervan gingen heel Nederland door.

Zware opdracht

Volgens Rodenburg is korfbal één van de meest gecompliceerde sporten. ,,We realiseren bij de bond dat de scheidsrechter een zware opdracht heeft. En waar in het topkorfbal spelers en coaches steeds professioneler zijn geworden en alsmaar meer tijd in hun sport zijn gaan steken, is de scheidsrechter een vrijwilliger gebleven. Bij het KNKV proberen we de arbiters wel zo goed mogelijk te begeleiden, maar er is nog wel een inhaalslag te maken. Ondertussen moet iedereen zich realiseren dat verkeerde beslissingen niet opzettelijk worden genomen.”

De technisch directeur stoort zich eraan dat korfbal één van de teamsporten is waarbij het meest tegen de scheidsrechter geageerd wordt. ,,Soms in de eerste vijf minuten al drie keer.” Hij zou graag wat meer respect zien voor de man in het zwart. ,,Iedereen onthoudt ook alleen maar de beslissingen die negatief uitvallen. Dat het ook wel eens positief voor je uitpakt, vergeet je gelijk.”

Tweede scheidsrechter

Rodenburg wil dat ,,alle partijen” aan verbetering werken. De bond heeft al geëxperimenteerd met een tweede volwaardige scheidsrechter. Dat was tijdens de Korfbal Challenge in Rotterdam. Er moet nog geëvalueerd worden, maar de technisch directeur weet nu al wel dat er een keer een vervolg komt.