In het kader van de interviews met Amsterdamse korfballers is het deze keer de beurt van Maarten van Brenk. Maarten kwam bij AW.DTV op een belangrijk moment. Hij was een echte teamspeler die je nodig had. Met hem bereikten we de prachtigste en mooiste Hoofdklasse finale ooit en wonnen we van DOS ’46. Daardoor promoveerde we naar de Korfbal League.
Als Maarten vrij kwam van zijn tegenstander dan scoorde hij bijna altijd, dat was wel een kwaliteit van hem. Zijn vader en moeder waren zijn grootste fan, altijd op de tribune te vinden en enthousiast! Mooie tijd om op terug te kijken. Onderstaand tref je het interview met Maarten aan en nog wat mooie actiefoto’s !

Wie ben je,wat doe je, hoe oud, getrouwd, samenwonend met etc…
Ik ben Maarten van Brenk, 34 jaar en woon samen met Michelle Reus en onze dochter Julie in Den Dolder.

Hoe ben je bij korfbal terecht gekomen, wat was de achtergrond
Zolang ik mij als klein kind kan herinneren stond ik al op of naast het korfbalveld. Mijn beide ouders en broers zaten op korfbal. 1+1= 2 dus. Ik heb tussendoor nog wel gevoetbald, maar de switch naar korfbal werd alweer snel gemaakt.

Bij welke clubs gespeeld – welk niveau
Ik heb mijn hele jeugd doorlopen bij Dalto, totdat ik bij de junioren nog 2 jaar bij De Meeuwen heb gespeeld. Zij hadden een talentvolle lichting waarmee ik graag naar Ahoy wilde. Helaas was dat niet gelukt.

In mijn jonge jaren daarna heb ik besloten om samen met mijn broer naar Tweemaal Zes te gaan. 2 minuten van huis en dichtbij mijn vrienden. Dat werd een succesverhaal met helaas net geen promotie naar de korfballeague. Prachtig om van onderaf zo hard aan de weg te mogen timmeren en succesvol te zijn met je eigen club. Eigenlijk een vergelijkbaar verhaal met AW.DTV. Kleine club, kampioenschap na kampioenschap.
Door dat succes ben ik uiteindelijk weer naar Dalto gegaan om in de korfballeague te spelen. Ik wilde toch weten waar mijn plafond lag. Ik merkte dat ik in een andere rol werd gebruikt als dat ik gewend was. Desalniettemin voor mij een mooie ervaring. Uiteindelijk ben ik teruggegaan naar Tweemaal Zes in een vertrouwde omgeving waar ik weer in mijn oude rol als spits mocht spelen. Persoonlijk en voor het team een topjaar.

Toen aan het einde van het seizoen AW.DTV interesse toonde, begon ik weer na te denken of ik nog een keer die stap wilde maken. Als ik wat wilde, moest het nu gebeuren op mijn leeftijd. AW.DTV werd een succesverhaal met als absoluut hoogtepunt de promotie naar de korfballeague en het jaar daarop handhaving.

Persoonlijke redenen brachten mij uiteindelijk naar Nova waar ik met Michelle nog een paar jaartjes dichtbij huis kon ballen.

Ondanks de relatief korte periode bij AW.DTV voel ik mij nog steeds een AW’er en draag ik de club een warm hart toe. Prachtige club en mensen!

Behalve zelf korfballen ook trainer coach geweest -welke clubs-resultaten/herinneringen/contacten
Ik ben als trainer/coach al op vroege leeftijd begonnen en heb diverse clubs uit de regio gecoacht. Momenteel ben ik hoofdtrainer bij Dos Westbroek uitkomend in de overgangsklasse waarbij we helaas zoals bij een ieder bekend tot tweemaal toe de competitie niet hebben mogen afronden.
Het trainen/coachen vind ik een prachtig vak waarbij je jezelf nog meer ontdekt en spelers begrijpt hoe zij zich voelen. Ik heb immers tot kort geleden zelf nog in het veld gestaan en menig discussie met mijn trainers gehad.

Hoogtepunten en evt dieptepunten
De hoogtepunten heb ik eigenlijk hierboven wel beschreven. Verder zijn voor mij de contacten die je over hebt gehouden aan het korfbal ook een hoogtepunt. Korfbal is bij uitstek een sociale sport.
Dieptepunten heb ik weinig gekend. Achteraf gezien had ik misschien langer in de korfballeague willen spelen en heb ik pas in mijn laatste jaar als actieve speler een serieuze knieblessure opgelopen. Dat is in de jaren daarvoor mij gelukkig bespaard gebleven.

Hoe kwam het dat jij zo’n goede korfballer werd? Had je talent, werd je geïnspireerd door je omgeving of door bepaalde spelers? Ging je vaak kijken in je jeugd? Was je vaak op het veld te vinden?
Mijn talent zat hem vooral in het schieten en mijn karakter. Ik was dol op goals maken. Dat moet je een beetje in je hebben. Als ik vrij stond, scoorde ik hem meestal. Daarnaast heb ik altijd veel getraind en veel beelden bekeken. Het is belangrijk zelfkritisch te zijn en bereid te zijn om er hard voor te werken.
Als jongste broer van de drie keek ik enorm op tegen mijn oudere broers die al jong succesvol waren. Ik kon iedere wedstrijd en spelers wel dromen toentertijd.

Welke rol hebben jouw familieleden in jouw korfbalcarrière gespeeld?
Mijn ouders hebben veel geïnvesteerd in het korfbal. Vanaf kleins af aan stond er een paal in de voortuin en reden ze ons jarenlang naar het korfbal.

Nog steeds bij korfbal betrokken? Wat zou je daar nog aan bij kunnen dragen?
Ik sta als coach van Dos nog volop met beide benen in het korfbal. Ik zie en kijk veel wedstrijden en probeer met mijn eigen ervaring daar een steentje aan bij te dragen.

Wat zou je nog eens mee willen maken als toeschouwer?
Dat AW.DTV nog een keer stunt. De verrassingen in een sport zijn altijd het leukst. AW.DTV kan kwetsbaar zijn, maar met hun drive en ervaring ook zeer gevaarlijk. Ik gun ze het beste!

Hoe zie je de toekomst van het korfballen en die van AW.DTV in de nieuwe omgeving op Zeeburgereiland in het bijzonder?
Alles valt of staat met het beleid van een vereniging. AW.DTV heeft zeer veel kennis in huis en weten wat ze willen. De nieuwe locatie is alleen maar goed en gezond voor de vereniging en stimuleert tot meer groei.
Korfbal in het algemeen zou veel meer in moeten zetten op de jongste jeugd. Jeugd die nog niet voor een sport heeft gekozen. Daar valt veel winst te halen.
Een gezonde vereniging is als een Piramide. Veel jeugd aan de onderkant. Zet daar goede trainers op of die de overige trainers opleiden.

Hoe zou je er in staan als de oud-korfballers uit Amsterdam en omstreken eens samen komen, een positieve herinnering met elkaar ophalen en kijken waar dat toe kan leiden? Bijv nieuwe contacten, binding creëren, wellicht iets voor de club betekenen en voor het korfbal in het algemeen? Zou je hier aan mee willen werken? Is nog maar een idee en moet nog verder te sprake komen maar stel de vraag alvast.
Sta ik volledig voor open

Is er nog iets wat je nog zou willen vermelden of opmerken?
Tijdens ons tripje naar Zuid-Frankrijk met de selectie van AW.DTV heb ik die gasten een paar eurootjes lichter gemaakt met pokeren. Ze pakte mij terug door allemaal 1, 2 en 5 centjes in een oude sok te stoppen. GOUD!

Heb je nog speciale foto die je bij dit interview geplaatst zou willen hebben? Heb je zelf nog een mooie actiefoto?