In het kader van Amsterdamse korfballers, deze keer een interview met Lies Ockeloen.

Voorstelrondje – wie ben je, wat doe je, hoe oud, getrouwd/samenwonend met etc….
Ik ben Lies Ockeloen, 33 jaar oud en ik ben getrouwd met Ilona (van den Berg) en samen hebben wij 2 dochters, Joy (2,5 jaar oud) en Juna (7 maanden). Ik werk als rechercheur bij de overheid.

Hoe ben je bij korfbal terecht gekomen, wat was de achtergrond
Eigenlijk ben ik met toeval in de korfbal wereld terecht gekomen. Tot mijn 12e zat ik op tennis alleen miste ik het wedstrijdritme. Ik had wel iedere week een training en af en toe een toernooi maar daar bleef het bij. Ik was daarom op zoek naar een andere sport en aangezien de korfbalvereniging Swift om de hoek is bij mijn ouders, heb ik een keer meegetraind en was ik eigenlijk gelijk verkocht!
Dus geen familie in de korfbal maar toevallig in aanraking gekomen met deze mooie sport.

Bij welke clubs gespeeld – welke niveau
Ik ben dus begonnen op mijn 12e bij Swift en toen ik over zou gaan naar de junioren ben ik overgestapt naar AW.DTV. Dit kwam eigenlijk omdat destijds andere teamgenoten hier ook naar toe gingen en ik mee ben gegaan. Daarnaast heb ik in de senioren nog een seizoen gespeeld bij KZ en bij Dalto maar toch uiteindelijk altijd teruggekomen naar AW.DTV.

Behalve zelf korfballen ook trainer coach geweest- welke clubs –  resultaten/herinneringen/contacten
Geen trainer/coach geweest maar ik heb wel 10 jaar lang iedere vrijdag trainen gegeven aan de korfbal fit dames, waar onder andere mijn moeder ook aan mee deed. Dit heb ik lange tijd gedaan samen met Leonie (Roeleveld) alleen toen zij ermee stopte heb ik dit ook vaak afgewisseld met Maartje (van Rossem), Anne (Harrewijnen) en Sharon (de Vos). Dit zijn zeker mooie momenten geweest omdat het iedere training wel weer lachen was, zo erg soms dat ik echt op de grond heb gelegen van het lachen haha

Hoogte punten en evt dieptepunten
Mijn hoogtepunten zijn toch zeker de promotie naar de korfbal league maar ook het eerste seizoen dat wij hebben gespeeld in de league. Voor de promotie moesten wij de play-offs spelen tegen KCC, waar 3 wedstrijden voor nodig waren om tot een winnaar te komen. De 3e play off speelden wij op een dinsdagavond en in de allerlaatste minuut besliste Ilona met de winnende goal deze wedstrijd.
In het eerste seizoen dat wij uitkwamen in de league heb ik samen met Ilona nog in een vak gespeeld. Deze wedstrijden op het hoogste niveau en in die ambiance waren iedere week toch wel een hoogtepunt om naar uit te kijken. En we deden het als de promovendus niet eens zo slecht door 12 punten te halen aan het einde van het seizoen. Dit was aardig hoog vergeleken met de andere ploegen die in overige seizoenen op de 9e plek waren geëindigd.
Toch eindigde we als 9e dat seizoen, omdat Blauw Wit verloor van DVO in de laatste wedstrijd. Daardoor moesten wij de play-downs spelen tegen TOP (A) die wij gelukkig wonnen in 2 wedstrijden waardoor we waren gehandhaafd in de league.
De feestjes na de promotie en de handhaving waren echt prachtig! Na dit seizoen werd Ilona ook nog uitgeroepen tot beste speelster en topscoorder wat voor ons allebei een mooie bekroning was op dit geweldige seizoen waar ik nog vaak aan terug denk!

Hoe kwam het dat jij zo’n goede korfballer werd? Had je talent, werd je geïnspireerd door je omgeving of door bepaalde spelers? Ging je misschien vaak kijken in je jeugd als het 1ste team van je club speelde? Was je daar vaak te vinden?
Ik vind dit een lastige vraag om te beantwoorden omdat ik mijzelf nooit heb gezien als een hele goede korfballer maar vooral als een harde werker. Ik was een korfballer die in dienst speelde van anderen (vooral de spitsen) en het juist mooi vond dat door mijn aangeef of mijn inzet anderen tot scoren konden komen. Daarnaast pakte ik wel vaak één of 2 goaltjes mee. Ik durf dan wel over mijzelf te zeggen dat ik goed kon aangeven en ook goede pass in huis had.
Eigenlijk was ik vaak bij het 1e dan wel de selectie te vinden omdat ik vaak reserve zat bij het 2e en bij de overgang naar de senioren gelijk in het 1e terecht kwam. Toen speelde AW.DTV zelfs nog in de derde klasse!

Welke rol hebben jouw ouders in jouw korfbalcarrière gespeeld?
Mijn ouders hebben zeker een grote rol gespeeld in mijn korfbal carrière omdat zij altijd meegingen naar de wedstrijden en bijna geen een wedstrijd hebben gemist!! Ondanks dat zij geen korfballers waren, heb ik het altijd heel fijn gevonden dat zij er altijd waren. Op zaterdag dan wel zondag ging het ook vaak nog over de gespeelde wedstrijd, helemaal nadat ik een relatie met Ilona kreeg en zij ook bij AW.DTV ging korfballen.

Nog steeds bij korfbal betrokken? Wat zou je daar nog aan bij kunnen dragen?
Ik ben zelf niet meer bij korfbal betrokken maar ik volg wel nog vaak wedstrijden. Helaas is het seizoen van AW.DTV dit jaar al ten einde gekomen, anders was ik er weer vaak te vinden omdat Ilona weer zou gaan spelen in de zaal. De wedstrijden van de league zijn wel weer van start gegaan en dat kijken we wel vaak.
Voor AW.DTV zou ik zeker graag nog wat bij willen dragen hoor alleen mijn de tijd is toch wel spaarzaam geworden met die kleine dames in huis!!!

Wat zou je nog eens mee willen maken als toeschouwer?
Ik zou het echt geweldig vinden als AW.DTV weer de play offs zou halen en nogmaals zou kunnen promoveren naar de Korfbal league. Echter moeten we ook realistisch blijven en moeten we eerst maar wachten tot de selectie weer van start kan door corona. Als het team wat dit seizoen zou starten ook volgend jaar van start gaat, schat ik de kansen hoog in.

Hoe zie je de toekomst van het korfballen en die van AW.DTV in de nieuwe omgeving op Zeeburgereiland in het bijzonder?
Ik hoop dat de nieuwe omgeving op Zeeburgereiland een mooie impuls kan geven voor nieuwe leden van AW.DTV. Het is als Amsterdamse korfbalclub gewoon lastig om leden aan te trekken en te behouden. Korfbal is als sport volgens mij best wel populair maar toch vooral in kleine gemeentes dus de toekomst van korfbal zelf zie ik zeker positief. Ik hoop alleen dat AW.DTV zich staande kan houden in een stad als Amsterdam. Het is ten slotte een hartstikke mooie club!!

Hoe zou je er in staan als de oud-korfballers uit Amsterdam en omstreken eens samen komen, om positieve herinnering met elkaar ophalen en kijken waar dat toe kan leiden? Bijv nieuwe contacten, binding creeeren, wellicht iets voor de club betekenen en voor het korfbal in het algemeen? Zou je hier aan mee willen werken? Is nog maar een idee en moet nog verder te sprake komen maar stel de vraag alvast.
Dit lijkt me zeker een goed en leuk idee! Door herinneringen met elkaar op te halen en te delen hoop ik dat er voor iedereen een nieuw enthousiasme in het leven geroepen kan worden wat ook iets kan betekenen voor de club. Dus als er iets is wat ik kan doen voor AW.DTV dan zal ik dit altijd doen!

Is er nog iets wat je nog zou willen vermelden of opmerken?
Ik vind het leuk dat ik ben uitgenodigd voor dit interview en ik hoop dat de club zich staande kan houden in deze rare tijd. Ik kan in ieder geval niet wachten om weer eens gezellig op het veld dan wel in de zaal naar een wedstrijd te komen kijken en iedereen weer eens te spreken. Daarnaast is het voor de kinderen ook altijd erg leuk om met elkaar te spelen op het kleine veld!

Heb je nog speciale foto die je bij dit interview geplaatst zou willen hebben? Heb je zelf nog een mooie actiefoto?