Psycholoog Matthijs Steeneveld, auteur van het standaardwerkje “Optimisme, Hoop, Veerkracht, Zelfvertrouwen“ verklaart wat in je kracht staan is: “Het betekent zoveel als je er zelf in wil zien. Dat maakt het voor veel mensen zweverig, maar het is op een gezonde manier focussen op wat er allemaal goed gaat, ondanks ups en downs”.
Tja, halverwege de wedstrijd tegen Oost-Arnhem was de situatie niet hoopgevend: ons vlaggenschip op achterstand, tumult op de tribunes, een SR die al vroeg in de wedstrijd de verkeerde afslag had genomen en een grensrechter die het ook allemaal niet kon corrigeren – waar zijn Batman en Robin als je ze nodig hebt?

Er schijnt, naast een verkooppunt van rechtsgedraaide yoghurt met dropafdronk, alsnog ook een dependance van het Nationaal Ballet in de aanpalende silo’s te komen – dat verklaarde de aanwezigheid van een delegatie die met open monden stonden te kijken naar de verrichtingen in de openingsfase van onze zeer lichtvoetige en – zo leek het – bijna zwevende dames.
Na 3 seconden scoort Maartje koel 1-0 van achter de korf, wordt het 2-0 door Bret, 3-0 door Roos ( fraaie combinatie met Jim ), 4-1 via een superdoorloopbal van Joy en 5-1 ( ! ) weer door Maartje.
De zaal trilt, ik hoor in de verte “Ride a white swan” van T-Rex langskomen en ga er goed voor zitten – een heerlijk avondje ?
Oost-Arnhem besluit de mouwen op te stropen en de onzen kunnen daar aanvankelijk ( d.w.z. de hele eerste helft ) niet goed mee omgaan. De ballen vliegen alle kanten op, we laten ons provoceren en staan opeens op 6-7, met voor ons Danny van afstand.
Het gooi- en smijtwerk van de Arnhemmers gaat tamelijk ver, maar ze hebben ook 2 scherpe heren die een voortdurende plaag zijn. Danny loopt prachtig 7-8 door en verdient ook een stip ( Jim 8-8 ).
De nu zeer nerveuze leidsman geeft onze beide coaches geel, trakteert Jim zeer onterecht op een stip tegen en keurt vervolgens een fraaie treffer van Bret af. Cédric egaliseert prima ( 9-9 ) en Bret neemt achter de korf wraak : 10-11. Oost-Arnhem houdt terecht niet in en de rust komt met 12-15, met voor ons treffers van Jim ( zijkant ) en Joy.

In de rust hoor ik dat ik 8 kaartjes heb gewonnen voor de Adams Family Musical en schrijf ik van de weeromstuit “korf“ steeds als “frok”. Gelukkig biedt de i-Pod uitkomst: “Dracula” van de Maskers uit 1965 brengt rust, en wat te denken van Long Tall Ernie and the Shakers uit Arnhem onder leiding van Arnie Treffers…..toeval?
Hun “ Do you remember“ uit 1977 is andere koek!

De tweede helft brengt ons een ander AW.DTV. Niet meer tegen zichzelf of de SR spelend, maar scherp, overtuigend en vol zelfvertrouwen. Onze technische staf grijpt in waar nodig met prima wissels en ons publiek gaat er weer achter staan. Het wordt nog even 12-17, maar ons vlaggenschip is korfballend nu zoveel beter dan Oost-Arnhem dat de inhaalrace een kwestie van tijd is.
Joy voor de korf 13-17, en dan Roos heel sterk en overtuigend 14-17 en 15-17 – ik moet nu onwillekeurig denken aan het geweldige “Roll away the stone“ van de Britse rockers Mott the Hoople!
Jim vervolgens prachtig 16-17 en Joy 17-17. Oost-Arnhem stribbelt nog even tegen maar Danny scoort 18-18. Cédric van ver 19-20 en Naomi en Job worden in de ploeg gebracht. Van de stip Cédric 20-20, en dan is het klaar voor Oost-Arnhem.
Onder leiding van een fabuleuze Jim ( 2 x, waarvan de 22-20 na een waanzinnige combinatie met Job ) zijn we nu superieur. Cédric van de zijkant ouderwets koel 23-20 en onder de korf 24-20.
Achter de korf weer Jim: 25-20. Naomi scoort 26-21 en Jim ( wie anders ) maakt het voor ons af: 27-23.

De bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument en Markt schrijft boven een artikel in het Parool: “Je moet af en toe een kaart trekken“. Waarschuwen mag ook, dat heet in het ACM jargon een wenkbrauwgesprek.
AW.DTV ontving deze wedstrijd 4 gele kaarten – en ik heb de SR geen wenkbrauw zien fronsen.
Nee, daar is Bert ( van Ernie ) gelukkig veel duidelijker in !

Conclusies: Oost-Arnhem is een lastige tegenstander en daar zijn we nog niet klaar mee.
Maar ook een verdiende winst voor ons vlaggenschip in een wedstrijd die alles bracht wat topkorfbal aantrekkelijk maakt – winnen is leuk!

HAVANER

Onze scores: Joy 4, Maartje 2, Roos 3, Naomi 1, Cédric 5, Bret 2, Danny 3 en Jim 7