De maand oktober staat voor het EK korfbal in Friesland. De komende week zijn er op diverse plaatsen in Nederland oefenwedstrijden waar clubs uit Nederland het opnemen tegen de deelnemers aan het EK.

Vorig jaar is onze selectie op trainingskamp geweest in Ceske Budejovice en de contacten uit die omgeving zijn warm gehouden. Tsjechische hoofdcoach en trainer Ivo Kracik komt vrijdag 5 oktober drie dagen lang oefenen in Amsterdam tegen AW/DTV.

Met een team van 16 getalenteerde korfballers wil Ivo, met hulp van KZ-trainer Wim Bakker proberen plaatsing voor het WK 2019 in Zuid-Afrika te realiseren via een goede klassering in Friesland. De afgelopen maanden is er intensief getraind. Op sociale media zijn oefeningen te zien waarbij zowel ingestudeerde spelmomenten worden besproken als het spel waarbij vooral de korfzone gebruikt wordt om vrij te komen. Ivo heeft de afgelopen twee jaar ook de trainers van de Tsjechische Hoofdklasse op de hoogte gebracht van de manier van spelen.
Het zijn de spelers van de twee grootste Moravische clubs BRNO en PROSTEJOV waar we dit EK het meest van gaan zien. In de reguliere competitie laten zij wekelijks zien waar het nationale team mee aan de slag is gegaan. Znojmo, de derde Moravische club uit de hoogste competitie heeft een aantal oud-gedienden die dit EK afscheid gaan nemen van het internationale korfbal. Zij spelen korfbal dat iets meer op kracht en snelheid gebaseerd is. De thuisclub van Ivo, Ceske Budejovice, is jarenlang de voorloper geweest in het Tsjechische korfbal. Maar na het vertrek van Vlastimil Krejci en Jakub Blaha heeft deze club nog maar twee afgevaardigden in het nationale team. Hiervan is Martina Klackova-Jindrova wel de meest in het oog springende dame. Zij behoort tot de gouden generatie van het Tsjechische korfbal.

In de komende dagen hoopt dit team te laten zien dat naast Nederland er een hele brede middenmoot aan het vormen is waar Tsjechië zich wanhopig aan probeert vast te klampen. De B-groep van het EK is een divisie te laag maar landen als Portugal, Engeland, Duitsland en Tsjechië ontlopen zich niet zo heel veel.
Waar gaan we dan deze maand België inplannen? Het resultaat van de oefenwedstrijd tegen Nederland een week geleden waarin het Nederlands team 54 keer wist te scoren kan aangeven dat België zich in de middenmoot gaat vestigen met de overige landen, of zal België nog steeds laten zien dat zij op Europees niveau nog steeds geen concurrentie hebben aan de onderkant. We gaan het zien!

Tot die tijd kunt u diverse teams van AW/DTV aan de slag zien tegen het nationale team van Tsjechië:

  • Vrijdag 5 oktober, CVT-hal IJburg, 20.30 uur: AW/DTV 3 – Tsjechië (scheidsrechter O.J. Leeverink)
  • Zaterdag 6 oktober, Van Hogendorphal, 15.30 uur: AW/DTV 1 – Tsjechië (scheidsrechter S. Pang)
    Aansluitend zal Tsjechië in het clubhuis een maaltijd aangeboden krijgen met de selectie en de A1.
  • Zondag 7 oktober, Van Hogendorphal, 10.30 uur: AW/DTV A1 – Tsjechië (scheidsrechter E. de Groot)